+386 40 855 115 gregor@otijum.si

Kaj je Nevrolingvistično programiranje?

NLP so komunikacijski modeli, ki opisujejo, kako deluje človek. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so v ZDA, pod imenom NLP, psihologi, antropologi, lingvisti in drugi strokovnjaki začeli zbirati skupek modelov in principov, ki opisujejo, kako delujejo naš um, nevrologija in jezikovni vzorci.

NLP je celovit model komunikacije, ki je sestavljen iz sistema metod in tehnik, s katerimi lahko predrugačimo svoje mišljenje, vedenje in doživljanje sveta, ki nas v dani situaciji podpirajo.

NEVRO = nevrološko – povezano z živčnim sistemom in možgani. To je naša povezava z našimi čutili, katerih zaznave so gradniki naše realnosti.

LINGVISTIČNO = jezik – opisuje vzorce in strukture procesov, ki potekajo v našem telesu. Jezik ni le govorjena beseda, so tudi občutki, govorica telesa in vse ostalo, s čimer komuniciramo navznoter in navzven.

PROGRAMIRANJE = proces učenja, temelji na zavestnem in ciljno usmerjenem ravnanju. Omogoči nam presegati obstoječa neželena ali omejujoča stanja. Razširja možnosti izbire mišljenja in ravnanja.

Na grobo povedano, NLP modeli opisujejo, kako ljudje zaznavamo svet, kako te zaznave notranje organiziramo, predelujemo, kako si ustvarjamo lastno realnost in se nanjo odzivamo s svojim vedenjem.

Z NLP-jem lahko vsak posameznik za doseganje svojih ciljev pridobi potrebne notranje vire, s katerimi lahko nemogoče postane mogoče, mogoče lahko in lahko elegantno. Z NLP-jem se lahko na primer naučimo hitrega navezovanja stikov z drugimi ali utrjevanja odnosov in v trenutku spremeniti slabo čustveno stanje v pozitivno. Z NLP-jem lahko učinkovito odstranjujemo najrazličnejše strahove, postavljamo jasne cilje, ki nas res motivirajo. Ko bolje razumemo sebe in druge, nas to osebnostno bogati, ustvarja mir in strpnost v življenju.